Köy Enstitülerinin ve Yüksek Köy Enstitüsünün ilk mezunlarından, aydınlanma savaşçısı, öğretmen, eğitimci, yazar Abdullah Özkucur’u 102 yaşında kaybettik. Abdullah Özkucur, Vakıf Başkanımız Pınar Ayhan'ın sahnelediği "Orada Duruverseydi Zaman" adlı müzikal belgesel gösteride anlatılan Köy Enstitüleri hikayelerinin büyük kısmının kaynak kişisi ve onur konuğu idi. Kendisini Köy Enstitülerinin kuruluşunun 81. yıldönümünde YouTube Kanalımızda konuk etmiş ve ilham verici konuşmasını dinlemiştik. Eğitim çınarı Abdullah Özkucur, vasiyeti üzerine dün Ankara Cebeci Asri Mezarlığı'nda, Köy enstitülerinin efsane ismi İsmail Hakkı Tonguç'un yanı başında toprağa verildi.
Vakıf Başkanımız Pınar Ayhan, Abdullak Özkucur'un ardından şu satırları paylaştı:
""Yaşayacaksa böyle yaşamalı insan!" demiştim onu ilk tanıdığımda. Tarihe sadece tanıklık ederek değil de, ona şekil, şemal vererek yaşaması yüreğimi titretmişti, öğretmenlerin öğretmeni Sayın Abdullah Özkucur’un. Köy Enstitüleri destanının efsane öğretmeni Sayın Özkucur, dünyaya asaletle gelmesinin yanısıra Hasan Âliler’in, İsmail Hakkı Tonguçlar’ın emeğine nail olmuş ve o emeğin karşılığını hakkıyla vermiş bir yaşayan efsaneydi. Onun asaleti, karşısına çıkan doğruluk, akıl, bilim timsallerini kendine örnek alma, akıl yürütme ve iyiliğe hizmet etme idrakini geliştirme yeteneğiyle perçinlenmişti. Örnek alınası, “nefis” bir insandı. Onun dizinin dibine oturup yaşam öyküsünü dinlemekten ve o öyküleri sahneye taşıyıp kendinden onlarca yıl genç olanlara anlatmaktan hep onur duydum. Onun nesillerce anlatılacak ve asla eskimeyecek bilgelik dolu hikayeleri, hepimize kılavuz olsun. Olsun ki; nice Abdullah Özkucur, bu memleketi hak ettiği değere kavuştursun. Yolun açık olsun yüce çınar. Devrin daim olsun. Her şey için teşekkür ederiz."
"Koskoca bir çınar; Köy Enstitüleri’nin açık son kapısı da bugün kapandı. Eğer bu ülke, bu destansı okulları anlayabilmiş; bu öğretmenlerin dünya çapında entellektüel birikimlerine sahip çıkabilmiş olsaydı, bugün Cebeci Asrî mezarlığının sokakları binlerce insanla dolup taşardı. Tek başlarına yüz donanımlı insana bedel olan bu insanları pamuklara sarabilseydik eğer, dünyanın en gelişmiş ülkeleri arasında yerimizi alırdık. Kalite timsali bu insanları uğurlarken sokaklar dolup taşmalı, siyasetçisinden, bürokratına; öğrencisinden, memuruna, tüccarına, sanatçısına, omuzdan omuza taşımalıydı naaşını... Kalite yalnızdır. Bugün bunu daha iyi anladım; ama sözümüz söz olsun; bugün Tonguç Baba’nın hemen yanındaki yeni yuvasına taşınan Özkucur Öğretmenimiz’le birlikte tüm Köy Enstitüleri’nin kuramcı, kurucu ve uygulayıcılarını yeni nesle öğretecek, eğitim devrimini tüm gücümüzle canlandıracağız. Ruhunuz şâd olsun Öğretmenim. Işığınız ışığımızdır."
ABDULLAH ÖZKUCUR KİMDİR?
Abdullah Özkucur, Konya ili, Beyşehir İlçesi, Üzümlü Manastır Köyü’nde 1920 yılında doğdu. İlkokulu kendi köyünde okudu. 1937 yılında öğrencisi olduğu Eskişehir İli, Çifteler Çiftliği Mahmudiye Köy Öğretmen Okulu ve Çifteler Köy Enstitüsü’nü 1942 yılında bitirdi. Ankara Hasanoğlan Köy Enstitüsü’nde açılan, Köy Enstitülerine öğretmen yetiştiren kursa katıldı.
1945 yılında üç yıllık Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü’nü bitirdi ve Konya Ereğli İvriz Köy Enstitüsü’ne inşaat öğretmeni olarak atandı. Bu arada askerliğini yedek subay olarak yaptı. 1948’de Hatay İli Dörtyol İlçesi 2. Bölge Gezici Başöğretmenliğine atandı. Sıra ile Dörtyol İlçesi Özerli, Kuzuculu Köyleri İlkokulu Resim-İş öğretmenliği, Hatay ili Köy Okulları İnşaat Denetmenliği, Hatay-Erzin Ortaokulu Resim-İş, Hatay-Merkez Ortaokulu Resim-İş, Hatay Kız İlköğretmen Okulu Resim-İş öğretmenliklerinde görev yaptı. 1976 tarihinde Sivas Gemerek Lisesi Resim-İş Öğretmenliği’ne ataması yapıldı, Gemerek Lisesi’nden emekli oldu.
"Öğretmen Olacağım", "Köy Enstitüleri Destanı", "Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü" isimli yayımlanmış üç yapıtı vardır. Son olarak, “Köy Enstitülü Olmanın Dayanılmaz Ağırlığı" isimli yapıtı üzerinde çalışmaktayken kendisini kaybettik. Evli ve beş çocuk sahibidir. Eğitim alanında çeşitli ödülleri vardır. TÖS ve TÖB-DER üyesi olan Özkucur, Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı ile Atatürkçü Düşünce Derneği’nin kurucu üyelerindendir.
Comments