top of page

“Tohumluk Sosyal Yardımlaşma, Eğitim, Kültür ve Sanat Vakfı”, 2020 yılında sanatçı Pınar Ayhan önderliğinde hayata geçirilmiştir. Vakfın temel amacı, köy ve kırsalda toplumsal, kültürel, ekonomik ve sosyal gelişime yardımcı olmaktır. “Köylü ve kentli birbirinden öğrenmelidir” ülküsüyle çalışmalarına başlayan Vakıf gönüllüleri, öncelikli olarak kırsal kalkınma konusunda geliştirdiği projeleri ile farkındalık yaratarak, kent ve kırsal arasında bir köprü görevi görmeyi amaçlamaktadır.

HAKKIMIZDA

D7AF6C24-6DA2-4E95-AA3D-D527B4D28278.JPG
D7AF6C24-6DA2-4E95-AA3D-D527B4D28278.JPG

Misyon

Tohumluk Vakfı,

ülkemizin ve dünyamızın içinde bulunduğu; geleceğimizi tehdit eden sorunlara evrensel değerler çerçevesinde çözümler bulmak amacıyla, “köylü ve kentli birbirinden öğrenmelidir” ülküsünden yola çıkarak, eğitim, kültür, sanat, bilim ve spor alanlarında, doğrudan ya da sosyal yardımlaşma yoluyla, köylü-kentli ve geçmiş-bugün arasındaki bağları besleyen projeler üreterek kırsal kalkınmaya ve toplumsal bütünleşmeye katkı sağlar.

Vizyon

Tohumluk Vakfı’nın hedefi;

Vakfın simgesi olan ve tohumlarını rüzgâra salıp, çok uzaklara ulaşabilen karahindiba misali, eğitim, kültür, sanat, bilim ve spor alanında ektiği tohumların ülkemizin her noktasına yayılmasını sağlayarak, kırsal ile kent bütünleşmesini gerçekleştiren evrensel bir rol model olmaktır.

IMG_9381.JPG

Köy ve kırsalın kalkınmadan ülkenin kalkınamayacağı; ülkenin her köşesinde yaşayan her bir yurttaşın aydınlanmadan ülkenin aydınlanamayacağı; köyün kadim bilgisiyle, kentin bilimsel yaklaşımının birbirine kavuşması gerektiği bilinciyle 2020 yılında kurulan Tohumluk Vakfı, kurulduğu günden bu yana köy ve kırsalda sosyal yardımlaşma, eğitim, kültür ve sanat projeleri yürütmektedir.

 

Ana hedefimiz kırsal ile kent arasında yardımlaşma, eğitim, bilim, üretim, kültür, sanat ve spor yoluyla köprüler kurmaktır. Tohumluk Vakfı olarak gerçekleştirmekte olduğumuz projelerimizle bir yandan şehirde yaşayan insanlarımızla köyde yaşayan insanlarımızı birbirine bağlar ve her iki kesimin de birbirinden öğrenmesini sağlarken, bir yandan da köyler arasında, köylerle kamu, yerel yönetimlerle kamu, kırsalla diğer STK’lar, üniversitelerle köyler arasında da köprüler kuruyoruz.

 

Sosyal Yardımlaşma Projelerimiz

Ülkemizin çeşitli köylerindeki (Subaşı, Gökçehöyük / Ankara, Vişneli, Bademli, Ören / İzmir, Yahyalı / Kayseri, Dedeköy / Bursa, Ceylanpınar / Şanlıurfa, vb) okullara, bilgisayar, tablet, kütüphane, eğitim malzemesi desteği, küresel salgın döneminde kırsalda yaşayan çocuklara eğitim desteği, ülkemizin yaşadığı yangın, deprem gibi afetlerde dayanışma ve yardım projeleri gerçekleştirdik. Son 6 Şubat depreminde Ankara Kent Konseyi çatısı altında Genç Tohumluk Komitesi, Başkent Gençlik Meclisi ve tüm bileşenlerle birlikte gece gündüz çalışılarak deprem bölgesine çok sayıda yardım malzemesi gönderilmiş; Ankara Kent Konseyi’ne başvuran depremzedelere yardım malzemesi, Ankara’da geçici barınma ve psikolojik destek sağlanmıştır.

 

Eğitim Projelerimiz

Tohumluk Vakfı, Ankara ili Gölbaşı ilçesi sınırlarında yer alan Subaşı Köyü’nün köy okulunun yeniden yapılma projesi ile yola çıktı. Okulumuz tamamlanmak üzeredir. Genç Tohumluk Komitemiz, özellikle pandemi döneminde köylerde eğitim eksikliği olan çocuklara uzaktan eğitimle eğitim desteği verdiler.

 

Öte yandan Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa ve Kayseri’deki çeşitli üniversiteler ve eğitim kurumlarıyla protokoller yaparak bilimin ışığında kırsal kalkınma için çalışmalarımıza devam ediyoruz. (Başkent Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Kayseri Üniversitesi, Abdullah Gül Üniversitesi, vb)

 

Ayrıca Mihalıççık Belediyesi, Merzifon Belediyesi, Ankara Kent Konseyi, İzgören Akademi, Kayseri Valiliği, Yahyalı Kaymakamlığı ve Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kemalpaşa Kaymakamlığı, Kemalpaşa Belediyesi ve Urla Kaymakamlığı başta olmak üzere pek çok kamu kurumu ve yerel yönetimle işbirliği sağlanarak çeşitli eğitim projeleri gerçekleştirdik. “Tohumluk Vakfı Mutlu Köyler Yaratır” sloganıyla yola çıkarak köylerde ilkyardım, çevre bilinci, atık ayrıştırma, doğru tarım ilkeleri gibi konularda eğitimler verdik ve veriyoruz.

 

Eğitim komitemiz gönüllülerimizin oryantasyon eğitimi ve toplumun eğitimi için vakfımızın YouTube kanalı üzerinden "Tohumluk Eğitim Toplantıları", “Tohumluk Felsefe Toplantıları”, "Anadolu'nun İlham Elçileri" gibi programlar yayınlarken, Zoom üzerinden de "Tohumluk Edebiyat Akşamları”, “Nutuk Atölyesi”, “Kooperatifçilik Eğitimi” gibi eğitim toplantıları düzenledi ve bu toplantılar sürdürülmektedir.

 

 

Kültür ve Sanat Projelerimiz

Vakfımız ArtAnkara, İstanbul ArtContact, Craftİstanbul gibi önemli moderne ve geleneksel sanat etkinliklerinde kırsal ile kenti, resim ile müziği buluşturan projeler yapmış ve yapmaktadır.

 

Vakfımızın YouTube kanalında yayımlanan “Yunus Emre Buluşmaları” ile Yunus Emre’nin daha iyi ve doğru anlaşılması için adımlar atılarak Yunus Emre ile anılan Sarıköy’ün tanıtımı için bu bölgede gerçekleştirilmesi planlanan proje ve etkinliklerin ilk tohumları atılmıştır. Bu ülkü ile Yunus Emre'nin vefatının 700. yıldönümü nedeniyle UNESCO ve T.C. Cumhurbaşkanlığı tarafından "Yunus Emre Sevgi Yılı" ilan edilen 2021 yılının kapanışında Tohumluk Vakfı, Mihalıççık Belediyesi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Eskişehir BB Senfoni Orkestrası ve Baha Yapım işbirliğiyle düzenlenen "7 YÜZ YUNUS” senfonik konserinin dünya prömiyerinde, Yunus Emre felsefesi, evrensel bir dil olan caz ve senfoni ile dünyaya açılmıştır.

 

İzmir İli Kemalpaşa İlçesine bağlı Vişneli Köyünde ilk tohumlarını attığımız “Köyde tiyatro” projemiz Tohumluk Vakfı Vişneli Köy Tiyatrosu ile somutlaşmış, gönüllülerimizden Dr. Serra Menekay ve Meltem Karabağ'ın birlikte yazdıkları "DÜNYAYI KURTARACAĞIZ!" isimli oyunu, Tohumluk Vakfı gönüllüsü ve Drama öğretmeni Ülker Orhan yönetmenliğinde ve Ümit Özşaşal'ın desteği ile sahneye koymuştur. İklim değişikliği ve kuraklıkla mücadele, çevre kirliliğinin önlenmesi, doğru tarım ilkeleri, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadının tarıma yeniden kazandırılması gibi konuları öne çıkaran ve Vişneli Köyünden 6-60 yaşları arasında 20 oyuncunun yer aldığı iki perdelik oyun, 2022 yılında düzenlenen Uluslararası Ekoİklim Zirvesinde ilk kez sahnelenmiştir. Ardından ülkemizin pek çok kentinde ve kırsalında tiyatromuz turne yapmıştır. Sahadan gelen talep üzerine aynı kadro tarafından “DÜNYAMIZ HERŞEYİMİZ!” adlı bir de çocuk oyunu yazılmıştır. Bu oyunumuzu Bursa Dedeköy, Ankara Beypazarı, Kayseri Yahyalı köylerinde kurulmuş “Köy Çocuk Tiyatrolarımız çalışmaktadır.

 

Kültür Sanat başlığı altında kaybolmakta olan kültürel mirasımıza da sahip çıkmak ve bu ürünleri ekonomik getirisi olan ürünler haline getirmek için projeler üretmekteyiz. Bu amaçla keçe yapımı eğitimlerinin yanında sof kumaşı üretimi ve dünya çapında tanınırlığını sağlama amacıyla projeler yürütmekteyiz.

 

Spor Projelerimiz

Vakfımız Açık Açık Platformuna ve Adım Adım Derneğine üyedir. Projemiz “Haydi Kızlar Spora Kırsaldan Yeni Ufuklara” ile İzmir Maratonu ve İstanbul Maratonunda koştuk ve bağış topladık. Bu bağışlar, Kayseri Yahyalı Kız Yatılı Bölge Okulunda okumakta olan 115 kız çocuğumuza spor bursu oldu. Aynı projenin devamını cinsiyet ayırmaksızın kırsaldaki tüm çocuklarımıza genişletmeye karar verdik. Bu yıl onlar için koşacağız.

 

Çevre, İklim, Gıda, Tarım Projelerimiz

Çevre ve iklim değişikliği, yaklaşmakta olan kuraklık bilim insanlarının yıllardır dikkat çekmeye çalıştığı gerçeklerdir. Vakfımız bu bilimsel gerçekliğin ışığında yarına hazırlanmamız gerektiğinin bilinciyle doğal yaşamı özendirmek ve toplumu bu konularda bilgilendirmek için projeler üretmektedir. Doğal yaşamın, köy ve kırsalın, kırsaldaki kültür varlıklarımız ve değerlerimizin korunması konusunda çalışmaktayız. Bu amaçla düzenlediğimiz “Tohumluk Buluşmaları” programlarımız YouTube kanalımızda yer almaktadır. Saha çalışmalarımız sırasında tanışıp el ele tutuştuğumuz kooperatiflerle iletişim halindeyiz, birbirlerinin tecrübelerinden yararlanmaları için birlikte eğitim programları yürütmekteyiz.

 

Sağlık Projelerimiz

Kırsalda ilkyardım ve temel yaşam desteği eğitimleri başta olmak üzere köylerde sağlık taramaları ve sağlık konularında bilinçlenme eğitimleri düzenledik ve düzenliyoruz.

 

Özetle, kırsal yaşamın tüm gereksinimlerini bir bütün olarak değerlendirip fayda sağlamayı amaçlayan “Tohumluk Sosyal Yardımlaşma, Eğitim, Kültür ve Sanat Vakfı”, logosunda yer alan karahindibadan güç almakta ve bugün ülkemizin birçok köyünde bıraktığı tohumların yıllar sonra tüm ülkeye yayılacağına inanarak çalışmalarını sürdürmektedir.

bottom of page