top of page

"Yüzde Yüz Atatürk ve Cumhuriyet Sergisi”, Cumhuriyetimizin 100. Yılında Sanatseverlerle Buluştu!

Güncelleme tarihi: 20 Kas 2023


Cumhuriyetimizin 100. yılında "100 Köye 100 Ağaç," "100 Köy Öğrencisinden Ata’ya 100 Mektup," "100. Yılda 100 Kahraman," ve "100. Yıl Köy Çocukları Cumhuriyet Korosu" gibi projelerle sanatı toplumla buluşturmaya devam eden Tohumluk Vakfı, bu anlamlı çalışmalarına bir yenisini ekleyerek "Yüzde Yüz Atatürk ve Cumhuriyet" temalı sanat sergisini düzenledi.


Sergi, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Zafer Çarşısı Güzel Sanatlar Galerisinde 17 Kasım’da açıldı.



Tohumluk Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Ayhan'ın Tohumluk Vakfı’nın amacı ve projeleri hakkındaki açılış konuşmasıyla başlayan sergide, Anayasa Mahkemesi Eski Başkanı Yekta Güngör Özden ve ABB Belpa Genel Müdürü Ferhan Özkara'nın 100. yılın anlam ve önemini vurgulayan konuşmalarından sonra açılış kurdelesi kesildi.






Açılışta, Pınar Ayhan Atatürk’ün sevdiği türküleri seslendirirken Ressam Efkan Beyaz’ın canlı performansıyla eşlik etmesi tüm izleyenlere duygu dolu dakikalar yaşattı.



Yüz sanatçı ve yüz eserden oluşan sergide Atatürk’ün “NUTUK” adlı eseri başta olmak üzere cumhuriyet, demokrasi, laiklik, devrimler, çağdaşlık, medeni bilgiler, özgürlük ,barış, kadın hakları gibi temaların yer aldığı ve ustaların elinden çıkmış resim, heykel, mozaik, özgün baskı ve seramikten oluşan zengin eserler yer aldı.


Ayrıca, "100 Sanatçı 100 Eser" projesi kapsamında ortaya çıkan eserler, Türk milletinin birlik ve beraberlik ruhunu yansıtarak Cumhuriyetimizin değerlerini gelecek nesillere aktarma amacını taşıdığı, her bir eserin, sanatın gücüyle geçmişi anlamak ve geleceği inşa etmek arasında bir köprü kurduğu da Tohumluk Vakfı tarafından vurgulandı.


Büyük ilgi gören sergide Kültür Sanat Komitesi Başkan Yardımcısı ve Sergi Küratörü Ayşegül Yarar, heyecanını şu cümlelerle dile getirdi: "Daima başarıyı hedefleyen Türk milleti olarak, maddi ve manevi gücü her daim içinde barındıran nesillere Cumhuriyetin 100. yılında sanata dair özel bir anı bırakmanın mutluluğunu ve gururunu duyuyoruz. Amacı, köy ve kent arasındaki bağları güçlendirmek, yeniden yapılandırmak, geçmişten gelen köy enstitüleri felsefesini Türkiye'nin köylerine yayarak Türkiye’nin çağdaşlaşmasına katkıda bulunmak olan bu vakıfta projeleri hayata geçirirken birlik, beraberlik ve dayanışmanın coşkusuyla yeni projeleri yüz yılların ötesine taşımak ve yeni nesillere daha güzel yarınlar bırakmak için çalışıyoruz. Sanatın ve sanatçının birleştirici ve onarıcı ruhunu yeni kuşaklara taşıyarak bu farkındalığı yaymak misyonumuzun bir parçasıdır."


Sergi, Tohumluk Vakfı Kültür ve Sanat Komitesi Başkan Yardımcısı Ayşegül Yarar küratörlüğünde, Fırça Sanat Galerisi kurucusu ve Tohumluk Vakfı Kültür ve Sanat Komitesi Başkanı Semra Sancak ile eşgüdümlü olarak gerçekleştirildi. Tohumluk Vakfı üyelerinden Ece Gençosmanoğlu, Aylin Cengiz, Nermin Pacacı, Arife Düz, Belgin Yasinoğlu, Murat Berkyürek, Fulya Kırımoğlu, Fulya Aydoğan ve Genç Tohumluk ekibi projeye destek verdi.


Sergi 22 Kasım'a kadar açık olacak.


Sergiye katılan sanatçılar:

Abbas Yaşar - Ahmet Burak Halıcı - Akife Dekeli - Ali Düzgün - Ali Ertuğrul Küpeli - Aslan Başpınar - Aslı Özen - Atanur Doğan - Aydın Baykara - Ayla Aksoyoğlu - Aylin Cengiz - Aynur Ocak Gündoğan - Aynur Patsayeva - Ayşe Akgün - Ayşegül Yarar - Azimet Karaman - Bağdat Demircioğlu - Canan Yılmaz - Celal Binzet - Dilek Türk - Efkan Beyaz - Erkan Ük - Erkin Keskin - Erol Pelioğlu - Ersan Çetin - Feyha Özsoy - Ferman Aydın - Funda Açıkgöz - Füsun Kavalcı - Goncagül Çulcuoğlu - Gülay Yüksel - Gültekin Serbest - Güzin Arısoy - Hasan Pekmezcİ - Himmet Gümrah - Hüseyin Elmas - Hüseyin Yıldırım - Hüsna Dişbudak - İbrahim Kuzey - İnci Nimet Durubal - Işık Çuhacıoğlu - İzzet Gül - İzzet Temel - İmren Erşen - İsmail Erfındık - Kadir Öztoprak - Kadir Şişginoğlu - Kayhan Aybatlı - Kayıhan Keskinok - Kerim Laçinbay - Lütfiye Yazan - Makbule Ayaz - Mehmet Ali Doğan - Mehmet Erbil - Mehmet Hacıfettahoğlu - Mehmet Sağ - Meliha Yılmaz - Murat Ağçiçek - Mustafa Yüksel - Muhteber Demirtaş - Mümin Candaş - Nadire Özbek - Nazlı Er - Nevruz Erken - Nevzat Can - Nihat Kahraman - Nilgün Altan - Nur Esen - Nuran Bozkurt Ergün - Okyanus Gençtürkoğlu - Orhan Doğru - Orhan Zafer - Özer Ünsal - Rabia Çalışkan - Saadet Gözde - Selçuk Başaran - Selman Uzun - Selvi İlhan - Serap Selçuk Atabaş - Sevgi Kayalıoğlu - Sezai Kara - Sonay Tezcan - Songül Özdemir Yılmaz - Süleyman Karakul - Şahin Ceylan - Şükran Pekmezci - Şükrü Odabaş - Teymur Ağalıoğlu - Tuğrul Velidedeoğlu - Uğur Çalışkan - Yasemin Coşkun - Yaşar Çallı - Yavuz Bozkurt - Yusuf Demirtaş - Yusuf Tarım - Zafer Karakuş - Zeki Çetinkaya - Zeki Güldü - Zeki Sezer - Zuhal Arda

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page