top of page

Yine Koşuyoruz: Hedefimiz Gordion Antik Kenti'nin, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine girebilmesi

Anadolu tarihinin en köklü medeniyetlerinden Frigler'in başkenti Gordion Antik Kenti’ni içinde barındıran, efsanelerin ve destansı kahramanlıkların beşiği Polatlı 29 Mayıs Pazar günü üçüncü kez Gordion Yarı Maratonuna ev sahipliği yapıyor.


Ankara’da, yanıbaşımızda toprağın altı, üstü medeniyet… Gordion Antik Kenti ve Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Alanlarının tanıtımı amacıyla pek çok etkinlik yapılıyor; ama biz ne kadarını biliyoruz? Yüzden fazla tümülüsün bulunduğu görkemli alanda geçmiş bugüne fısıldıyor. İnsanlık tarihine dair sırlarla dolu bir antik kentin ortasındayız. UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası yedek listesinde bulunan Gordion Antik Kenti’nin asıl listeye girmesi için birkaç yıldır maraton düzenleniyor. Dünyadaki diğer kültür miraslarının yanında eksiği değil fazlası olan Gordion için farkındalık yaratmak adına, Tohumluk Vakfı olarak biz de tüm paydaşlarla birlikte maratonda yerimizi alacağız.


Polatlı Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezi Genel Koordinatörü Sayın Kadim Koç, Soroptimist Kulüpleri Ankara Şubesi Başkanı Sayın Şule Çınar ve kulüp üyesi Sayın Hilal Oğuzer ile birlikte üstün çabalarıyla gerçekleştirdikleri çalışmalara katkıda bulunabilmek için birlikte sahayı gezdik ve notlarımızı aldık. 29 Mayıs günü sadece Ankara’dan değil, Türkiye’nin hatta dünyanın pek çok yerinden insanlar akın akın Gordion’a gelecekler ve biz tüm insanlığa mal olması gereken bu kültür mirasının hakettiği değere kavuşması için sesimizi yükselteceğiz.





GORDİON ve Etkinlik Hakkında:


Antik dünyanın ana merkezlerinden biri olan GORDİON, Frigler'in kültürel ve politik başkentidir. Gordion Antik Kenti, Frig kültürünü anlamak açısından sadece bizim değil tüm dünyanın elinde bulunan en iyi kanıt olması nedeniyle çok önemli bir alandır. Gordion’un çevresine yayılmış olan 124 adet Tümülüs (kral mezarı), Frigler'in her daim burada kalacak izleri olmuş ve yoğunluğuyla dünyada eşi benzeri bulunmayan bir manzara oluşturmuştur. Tümülüslerin en büyüğü olan Midas Tümülüsü içerisinde de dünyadaki en eski ahşap mezarı bulunmaktadır. Ayrıca, dünyanın en eski taş mozaiği de Gordion bölgesindedir.


Bütün bu özellikleriyle, Gordion sadece ülkemiz açısından eşsiz bir değer olmakla kalmamış, UNESCO Dünya kültürel mirası geçici listesinde de yerini almıştır. UNESCO bugüne kadar Türkiye’den 19 yeri Tarihi Kültürel Miras Alanı olarak kabul etmiştir. Polatlı’da bulunan Gordion Antik Kenti’nin geçici listeden ana listeye alınmasıyla bölge turizmi ve ekonomisine katkı artırılırken ülkemizde yer alan dünya mirası sayısı artırılmış olacaktır.


29 Mayıs Pazar günü düzenlenecek 3. Gordion Yarı Maratonu da, Gordion Antik Kenti’nin UNESCO Dünya kültürel mirası geçici listesinden ana listeye alınmasında büyük etkisi olacak bölge farkındalığının artırılması etkinlikleri arasındadır.


Maraton; Polatlı Belediyesi, Türkiye Atletizm Federasyonu, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, UNESCO Milli Komisyonu, Dünya Miras Gezginleri Derneği ve Polatlı Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezi (POTA)’nın yanı sıra bölgedeki ORS ORTADOĞU RULMAN SANAYİİ AŞ gibi firmalar ve sivil toplum örgütlerinin ortak çalışmasıyla organizatör firma Perspektif Ltd. Şti tarafından Maraton Türkiye markasıyla organize edilmektedir.


29 Mayıs Pazar günü yapılacak koşu için ayrıntılı bilgi www.maratongordion.com sayfasından edinilebilir.

69 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page