top of page

Tohumluk Vakfı, İzmir'de Bademler Doğal Yaşam Köyünü ziyaret etti.

Güncelleme tarihi: 27 Kas 2023

Genel Kurul üyemiz Sn. Serra Menekay ve değerli gönüllülerimiz Sn. Sevim Ateş ve Sn. Yeşim Kopan, İzmir'İn Urla İlçesine bağlı Bademler Doğal Yaşam Köyünü ziyaret ederek, Köyün Muhtarı Kudret Kubilay ile bir toplantı gerçekleştirdiler. Toplantıya canlı telefon bağlantısı ile vakıf başkanımız Pınar Ayhan da katıldı.


Bademler Köyü hakkında birkaç küçük not:


Türkiye’de kooperatifçiliğin başlamasından bu yana Bademler’in bir köy kooperatifi var. Kooperatifçilik konusunda köylünün deneyimi çok yüksek seviyede olduğu için kooperatifin ve kooperatifçiliğin tüm olanaklarından yararlanılıyor. Bademler Doğal Yaşam Köyü’ne kooperatife ait geniş bir arazi üzerinde çiçek yetiştiriciliği yapılan seralar, yöresel ürünler (tarhana, kuru meyve, zeytin, zeytinyağı, reçeller vb) üretildikleri binalar, bungalov tarzında otellerin bulunduğu bulunduğu konaklama bölümü, kafe ve restoran, toplantı salonu ile yöresel ürünlerin sergileniyor ve satılmak olduğu bir alan bulunuyor.


Bademler köyünün merkezinde 76 yıldır bir halk kütüphanesi bulunuyor. Ayrıca, 1933 yılında açılan köy tiyatrosunun halen çalışıyor. Pandemi öncesi, köy tiyatrosu 8 eser sahneye koymak üzere hazırlanmış; ancak pandemi nedeniyle ara verilmek zorunda kalınmış. Köy tiyatrosunda köylüler oynuyor, yönetmen, ışıkçı gibi tüm görev alanlar da köyden... 150 kişilik tiyatro salonunda 10 liralık biletler satılarak oyunlar hep kapalı gişe oynanıyor. Bu işi yürüten dernekleri aracılığıyla da elde edilen para ile kostüm dekor vb ihtiyaçlar karşılanıyor.


Köyde okuma yazma bilmeyen yok. Köylüler sosyal konulara duyarlı, ülkenin gündemini yakından takip ediyor ve duyarlı. Köy kahvesinde ve köyün her yerinde kadın ve erkekler bir arada, göç yok.


Bademler Köyünün tüm ülkemize örnek olmasını diliyoruz...




42 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page