top of page

Tohumluk Vakfı Deprem Acil Eylem Raporu (6-13 Şubat 2023)

Güncelleme tarihi: 14 Şub 2023


6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli olarak meydana gelen ve 10 ili ve 13,5 milyonluk bir nüfusu etkileyen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki iki yıkıcı depremin ardından Tohumluk Vakfı Yönetim Kurulu acil bir toplantı gerçekleştirerek yardım ve destekleri Ankara Kent Konseyi bileşeni olarak gerçekleştirme kararı aldı. Bu çerçevede yapılan faaliyetler aşağıda sıralanmaktadır:


ANKARA

  1. İlk olarak iletişim ağı için Tohumluk Vakfı Afet WhatsApp grubu kuruldu. Oluşturulan bu grupta Ankara Kent Konseyi binasında anlık olarak gelişen ihtiyaçlar duyuruldu ve gönüllülerimiz tarafından karşılanması sağlandı.

  2. On ilde mevcut gönüllülerimiz ile acilen telefon ile iletişime geçildi. Durumları öğrenilerek, ihtiyaçları belirlendi.

  3. Ankara Kent Konseyi (AKK) binası yardımlaşma merkezi olarak belirlendi ve ilk günden itibaren aktif olarak Genç Tohumluk Komitesinden 44 gencimiz tam zamanlı olarak gönüllü olarak çalıştı. Bu çalışmalar sırasında gençlerimize Delta Laboratuvarları, Simit Dünyası ve gönüllülerimiz tarafından yemek temin edildi.

  4. Tohumluk Vakfı, Genç Tohumluk Komitesi ve Ankara Kent Konseyi Başkent Gençlik Meclisi bileşenleriyle birlikte Ankara Kent Konseyi’nde yardım seferberliğini organize edip, binaya getirilen yardım malzemelerini tasnif ederek paketleyerek, sahaya ihtiyaç malzemelerini Selamoğlu, Borusan ve İlhan Nakliyat'tan sağlanan tırlarla gönderdi.

  5. Ankara Kent Konseyi tarafından gönderilen tüm yardımların içine, bize ulaşabilmeleri için telefon numarası bırakıldı ve karşı taraftan aranılarak tüm yardımların teslim edildiğinden emin olundu. Bizimle bölgeden iletişime geçen kişilerden yardımların dağıtımı sırasında gözlemci olması talep edildi.

  6. Gönderilen yardım paketlerine konulan "geçmiş olsun" ve iyi dilek notlarına karşılık depremzedelerden gelen mesajlar ve telefonlarla iletişime geçildi.

  7. Yakıt ve ilaç talebi konusunda bize ulaşan depremzedeler ile birebir iletişim kuruldu ve ihtiyaçları giderildi.

  8. 600 kişilik çadır temin edilerek bölgeye gönderildi.

  9. Gönüllülerimiz bu çalışmaları yaparken, bir yandan da AKK Binasında depremzede misafirlerimizi karşılamaya başladı.

  10. AKK Binasına gelen depremzedelere gönüllülerimiz tarafından yemek temin edildi ve edilmeye devam ediliyor. Hatta, depremzede bebekler için sütannelerden anne sütü temin edildi.

  11. Ayrıca, psikolojik danışmanlık ve rehberlik uzmanı iki arkadaşımız AKK binasında depremzedeler ile görüşmeler gerçekleştirdi, halen de gelen depremzedelerle bu görüşmelere devam ediliyor.

  12. Kahramanmaraş'tan bize ulaşan ve eşinin Ankara Sincan Cezaevinde olduğunu ileten bir depremzede Adalet Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti Tüm İnfaz Kurumları Müfettişi aracılığı ile eşiyle görüntülü olarak iletişime geçirildi.

  13. Ankara’ya yerleşen depremzedelerin barınmak için yerleştirildikleri evlere gerekli eşyalar (buzdolabı, giyecek, erzak vb) sağlandı. Altı aile de otellere yerleştirildi ve ihtiyaçları giderildi.

  14. Depremzedelerin yemek, iç çamaşır ve dış giyim ihtiyaçlarının temini için gönüllülerimiz seferber oldu.


KAYSERİ

  1. Bu arada diğer illerdeki temsilciliklerimiz de seferber olarak yardım ve destek çalışmalarına başladılar. Depremden etkilenen Kayseri'de ilk etapta tüm Kayseri gönüllülerimizle iletişime geçilerek güvenli mekanlarda kalıp kalmadıkları öğrenildi. Aynı şekilde "Haydi Kızlar Spora" bursiyeri Yahyalı YABO öğrencilerinin köylerinde iyi oldukları haberleri alındı.

  2. Hemen organize olan Kayseri gönüllülerimiz Türk Kadınlar Birliği (TKB) Kayseri Şubesi ile el ele ilaç, giyecek, yiyecek desteğini ilk gün sağladı. Kayseri’de sağlanıp paketlenen hazır gıda desteğimiz depremin ikinci gecesi Elbistan’a özel bir araçla gönderildi ve elden teslim edildi. Acil giyecek desteğimiz ise Kahramanmaraş’a LÖSEV tırlarıyla gönderildi. 76 metre polar kumaş alınarak bunlardan gönüllülerimiz tarafından 17 polar atkı (30x200cm), 39 cepli şal (100x200cm), 32 adet cepsiz şal/battaniye (100x220cm), 3 adet şal(100x200cm) dikildi.

  3. Kayseri’de deprem bölgesindeki TKB Şube Başkanlarına iletilerek köyleri yeniden kurmaya destek amaçlı ev eşyası ve giysi bağışı toplama faaliyetleri sürüyor.

  4. Bu arada, TKB Kayseri Şube binasının da hasarlı çıkması üzerine hemen ZİÇEV ile koordine kurularak toplanan yardımlar ZİÇEV Kayseri okuluna nakledildi. Faaliyetler ZİÇEV’de yürütülüyor.

  5. Bir Kayseri Tohumluk gönüllümüz vasıtasıyla İstanbul'dan içinde çeşitli bedenlerde 4600 adet polar mont ve eldiven olan bir kamyon ile Eskişehir'den ETİ bisküvi fabrikasından 400 koli (koliler 24'lük paketler halinde 48'er kutu içeriyor) parası ödenmiş afet bisküvisi yüklü bir kamyon Ankara Kent Konseyi ile koordineli olarak bölgeye (bisküviler Adıyaman’a, montlar İskenderun’a bağlantı kişileriyle irtibat kurularak) gönderildi. Kamyonlarımız Osmaniye AFAD dağıtım merkezine alındı.

  6. TKB Gaziantep ve Kahramanmaraş şube başkanları yardımlarımızı yerleştirecek depolar temin etti. Vakfımızla koordine olarak yardımlar peyderpey gönderilecek.

  7. Depreme oğullarının Malatya’daki evinde yakalanarak depremzede olan gönüllümüz Yaşar Aladağ ve ailesiyle beraberindekilerin Kayseri’de bir gece misafir edilmeleri sağlandı.


İZMİR

  1. İzmir'de gönüllülerimizin destekleri ve sponsorluk faaliyetleri sayesinde Hayat Kimya'nın işbirliği ve destekleri ile 40 koli toplamda hijyen destek paketleri oluşturuldu ve bu koliler Bornova Belediyesi kapalı spor salonu ve Altındağ STK yerleşkesindeki toplama alanlarına teslim edildi.

  2. Yine işbirliği içinde olduğumuz Kemalpaşa Kaymakamlığı ile temas ederek Kemalpaşa Halk eğitim binasında uyku tulumu, polar battaniye ve eşofman alt dikimi için gönüllü olarak çalışan kadınlarımıza kumaş temini yapıldı.

  3. Çiğli Belediyesi'nin ve İZFAŞ ın yardım toplama alanlarında gönüllü olarak paketleme yapma çalışmalarına desteklerimizi verildi ve dönüşümlü olarak bu faaliyetlere katılınıyor.

  4. İzmir'e gelen iki genç depremzedenin kıyafet ve diğer eşya teminleri kaldıkları aileye teslim edildi.

  5. İzmir'e gelebilecek depremzedelerin ihtiyaçlarını belirlemek için sahada ve birebir çalışacak kişiler belirleniyor. Bunun için İzBB STK işbirliği organizasyonuna Tohumluk Vakfı olarak dahil olundu.

  6. Deprem sonrası çalışmalar için oyun atölyesi «SEVGİ TOHUMLARI» projesi hazırlanıyor


BURSA

  1. Bursa'da gönüllülerimiz bir yandan Nilüfer Belediyesi ile eşgüdüm halinde çalışırken bir yandan da depremzedelerin barınma ihtiyaçları için yardımcı olmaktadırlar. Ev ve eşya temini yaparak depremzedeleri evlerine yerleştirmektedirler.


İSTANBUL

  1. WhatsApp gruplarından sağlanan koordinasyonla Elbistan’da bir depremzedeye insülin ilacı ulaştırıldı.

  2. Gönüllülerimiz Neslihan Özceylan ve Zeynep Gürkaynak'ın ailelerine destek sağlandı.

  3. İstanbul’a gelen depremzedelere eşya ve kıyafet yardımı yapılması sağlandı.

  4. İzmir gönüllülerine kumaş satın alımında maddi destek sağlandı.

  5. Sütanne için yapılan girişimlere destek sağlandı.

  6. Koçulu köy okul müdürü ve muhtarı arandı ve iyilik haberleri alındı.


Bundan sonraki süreçte, yardımların sürekliliğinin sağlanması ve Vakfımızın çalışma alanı olan kırsaldaki ihtiyaçların giderilmesi ve yaraların onarılması için çalışmalarımıza devam edecek ve sizleri bilgilendirmeyi sürdüreceğiz...


Bu olağanüstü felakette yakınlarını kaybedenlere başsağlığı ve sabır, yaralananlara acil şifalar diliyoruz.


Tüm ulusumuza geçmiş olsun.


Tohumluk Vakfı

128 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page