top of page

Kayseri Yahyalı'da Kooperatifçilik Eğitimi Tamamlandı

Güncelleme tarihi: 20 Kas 2023

Tohumluk Vakfı Kayseri gönüllüleri olarak Yahyalı Hacı İzzet Kurmel Kız YBO'dan bu yıl mezun olan 8. Sınıflarımızla kooperatifçilik eğitiminde buluştuk. Cırgalan hobi bahçelerindeki konferans salonunda bize kooperatifçiliği KAÇEM Kooperatifi Başkanı Şükran Baş Doğan ve Talas Maharetli Eller Kooperatifi Başkanı Feride Bilgin anlattılar.


Kooperatifçilik nedir? Bir kooperatif nasıl kurulur, nasıl işletilir? Bu işe kalkışan insanlar neler yaşarlar? Kooperatifçiliğin avantajları ve zorlukları nelerdir gibi genel konuların yanı sıra kooperatif başkanlarımızın deneyimlerini de dinledik.


Şükran Hanım nasıl çiftçi olduğunu, iyi bir çiftçi olmak için hangi eğitimleri aldığını, hangi projelerde yer aldığını, bu konuda devlet desteğini nasıl aldığını anlatırken kızlarımıza deneyimleriyle kazandığı hayat tecrübelerinden yola çıkarak öğütler verdi, yol gösterdi. Onlara çalışkan olmaları hâlinde yapamayacakları şey olmadığını, kendilerine güvenmeleri ve bilgiyle donanmalarını öğütledi.


Feride Bilgin kooperatiflerini kurarken kültürel ve ekonomik fayda oluşturmayı amaçladıklarını söyledi. 30 yıl finans sektöründe çalışıp emekli olduktan sonra kooperatifçiliğe başladığını anlattı. Talas Maharetli Eller Kooperatifi olarak kadınlara ekonomik özgürlük olanağı sunmak için pazar kurduklarını, ülke ve uluslararası fonları sağlayabilmek için projeler yazdıklarını, bu sayede bir mutfak kurduklarını, dikiş atölyesi kurulmasını sağladıkları ve istihdam yarattıklarını aktardı. Kooperatifçiliğe başlamadan önce okuyarak, gezerek ve eğitim alarak bilgi edindiklerini anlattı. O bilgilerin ışığında Mustafa Kemal'in belirttiği yolda ilerlemek üzere kooperatiflerini kurduklarını anlattı.


Yahyalı'nın kirazı, elması, Cırgalan biberi, Yamula patlıcanı, Karahıdır domatesi, gacer buğdayı gibi ürünlerin üretimi, ata tohumlarının yaşatılması konularının üzerinde duruldu. Yanı sıra çeyiz sandıklarında saklı duran kültürel öğelerin yeniden kazanılması ve kültürel değerlerin yaşamasının ve aktarılmasını sağlamanın önemi konuşuldu.



@hacı_izzet_kurmel_kiz_ybo

@kacemkooperatif

@talasmaharetlieller

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page