top of page

Kayseri Sümerbank Bez Fabrikası Gezisi

24 Ekim 2024 tarihinde, Kayseri’nin kültürel miraslarından biri olan ve Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) kampüsü içinde yer alan tarihi Sümerbank Bez Fabrikası’na Tohumluk Vakfı olarak anlamlı bir ziyaret gerçekleştirdik. Bu özel gezi, mimari açıdan tarihi yapıların korunması ve modern işlevlerle yeniden canlandırılması konusuna ışık tuttu.


AGÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burak Asiliskender, fabrika binasının geçmişi, restorasyon süreci ve binanın dönüşüm projeleri hakkında detaylı bilgiler sundu. 1935 yılında kurulan Sümerbank Bez Fabrikası, Türkiye’nin sanayileşme sürecinde önemli bir yere sahip olup, yıllarca üretim yaptıktan sonra modern zamanlara uygun olarak yeniden işlevlendirilmiş. 1999 yılına kadar faaliyet göstermiş, halk tipi, ucuz pamuklu kumaş ve iplik üretmek için kurulmuş olan fabrika, Türkiye'de sanayileşme hareketini başlatan ve devlet tarafından yapılmış ilk tesis olma özelliğine sahip... Asiliskender, geçmişin izlerinin hala yerli yerinde durduğu binalarda fabrikaya ait tüm malzemelerin arşivlenip depolandığını, bunların restorasyonlar tamamlandıkça yerlerinde sergileneceğini belirtti. “Yeni bir anlayışla yeni malzemelerle yeni teknolojilerle eskiye sahip çıkarak tasarlamaya ve üretmeye devam ediyoruz." dedi. Ziyaret sırasında, geçmişimize nasıl sahip çıkabileceğimiz ve bu tür endüstriyel yapıların günümüz mimarisine nasıl entegre edilebileceği üzerine değerli bilgiler edindik.


Etkinliğe katılan Vakıf Başkanımız Pınar Ayhan, Başkan Yardımcısı Serra Menekay ve Kayseri gönüllülerimiz, bu dönüşüm sürecinden etkilenmiş ve projeyi ilgiyle takip etmişlerdir. Prof. Dr. Asiliskender’in rehberliğinde, fabrikanın tarihini ve modern işlev kazanım sürecini yerinde gözlemleme fırsatı bulduk.


Ziyaret sırasında oldukça duygu dolu anlar yaşandı. Rusya’da yapılan ve sümer bez fabrikasına hediye edilen “Çark çeviren Atatürk” tasvirli heykel,  tarih olmuş makinalar ve duvarlarda yer alan Atatürk’e ait sözler dikkat çekiciydi.


Geçmişimizi bilmeden geleceğimize yön verilemeyeceğinin bilincinde olan Vakıf Başkanımız ve gönüllülerin bu ziyareti, Cumhuriyetin ilk yıllarındaki kırsal kalkınma hareketinin ögeleri olan fabrika ve köy enstitülerinin günümüzde gerekli bakımlar yapılarak amaçlarının ve işleyişinin yeni nesillere aktarılmasının önemi açısından değer taşımaktadır.


Bu gezinin sonunda, geçmişimize olan bağlılığımızı koruyarak kültürel miraslarımızı nasıl geleceğe taşıyabileceğimiz konusunda hepimizin zihninde yeni ufuklar açıldı. Tohumluk Vakfı olarak, tarihimize ve kültürel mirasımıza sahip çıkma yolunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Vakfımızın amaçları arasında yer alan kırsal kalkınma konusunda yol almak için maziye bakmak yeterlidir. Hedef ortada, yol bellidir.








Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarii


bottom of page