top of page

100. Yılda 100 Kahraman, Tohumluk TV'de yayınlanmaya başladı.



100.Yılda 100 Kahraman projesi, yakın tarihimizin hepsi birer efsaneye dönüşmüş kahramanlarını heyecan verici bir araştırmacılık ve zarif bir ediplikle bugüne getirmek için yaratılan bir Tohumluk Vakfı eseridir.


Biz, Millî Mücadelemizin ve Cumhuriyetimizin ilk yıllarının, birbirinden çok farklı hayatlar yaşayan ama tek ülküde kenetlenen askerlerinin, devlet adamlarının, efelerinin, din adamlarının, bilim insanlarının, öğretmenlerinin, esnafının, kısacası erkek, kadın, genç, yaşlı ve hatta çocuklarının özgürlük savaşını anlamak ve anlatmak için yola çıktık. Onların her biri, bu cumhuriyetin İstiklal Marşını çalan orkestranın enstrümanıydılar. Mustafa Kemal Atatürk’ün şefliğinde üzerlerine düşen notaları tam ve doğru şekilde çalarak özgürlüğü seslendiren kahramanlar oldular. Hepsi vatan aşkını ve tam bağımsızlığı her şeyin önünde gördü. Mallarından, mülklerinden, işlerinden, güçlerinden, makamlarından, mevkilerinden, ailelerinden ve hatta kendi hayatlarından vazgeçme pahasına Mustafa Kemal’in ardına dizilip istiklal mücadelesine koştular. Ne Mustafa Kemal olmasa bu mücadele bu denli başarılı olabilirdi, ne de o kahramanlar olmasa bugün bizler bu vatanda hür yaşayabilirdik. İşte tam da bu nedenle o kahramanları anlamak, anlatmak ve anmak gerekir. Onların bu vatan için neler yaptıklarını, nelerden vazgeçtiklerini, neleri feda ettiklerini unutursak onları kendi ellerimizle öldürmüş oluruz.


Biz Tohumluk Vakfı olarak, ahde vefa gereği, Cumhuriyetimizin 100. Yılında, milli mücadeleye, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş sürecine ve Türk Devrimine katkıda bulunmuş sayısız kahramandan 100'ünün kısa hayat hikayesini bu eserde aktarmaya çalıştık. Araştırmaları yapan, metinleri hazırlayan, seslendiren, filmleri çeken, montajlayan ve yayına hazırlayanların tümü Tohumluk Vakfının gönüllüleridir.


Bu çalışmada, Ankara Müftüsü Rıfat Börekçi’den Yörük Ali Efe’ye, Behiç Erkin’den İngiliz Kemal’e, Kırımlı Ayşe Çavuş’tan Kaymakam İbrahim Ethem Bey’e, Süleyman Ferit Eczacıbaşı’ndan Papa Eftim’e, Anadolu Kartalı Pilot Binbaşı Fazıl'dan İsmail Hakkı Tonguç'a uzanan bir perspektifte, milli mücadelenin ve Cumhuriyetin yüreği memleket ve özgürlük aşkıyla yanan, onurlu kahramanlarının öykülerini bulacaksınız. Cumhuriyetimizi kuran ve yaşatanların hayatlarından kesitlere tanık olacaksınız. Ankara’dan yönetilen ama Anadolu’nun her bir köşesinden çalınan özgürlük marşında, o kahramanların her birinin ezgisini duyacaksınız. Kim bilir, belki de birisini kendinize örnek seçerek çalışmaya koyulacaksınız. Ve umarız ki; seçeceğiniz bu yol aydınlık ve çok güzel yarınların yolu olacak ve sizin yaşamınız da bu yolculukta anlam bulacak.


100. Yılda 100 Kahraman dizisinde yer alan kahramanlarımızın öyküleri, Ekim ayından itibaren, haftada iki kez, 10’ar dakikalık videolar halinde Tohumluk TV YouTube Kanalında yayınlanacak.



* Anlatanlar | Pınar Ayhan, Serra Menekay, Yeşim Kopan, Erdem Eren, Yankı Ayhan

* Metin Yazarları | Yaşar Aladağ, Serra Menekay, Meltem Karabağ, Nilüfer Bıçakcıoğlu, Pınar Ayhan, Emin Kurt, Kadim Koç

* Metin Editörü | Serra Menekay

* Kamera ve Işık | Kadir İstifçi

* Grafik Tasarım | Bekir Kıraç

* Video Editörleri | Kadir İstifçi, Sühan Ayhan

* Yapım Asistanları | Didem Aslı Yeldan, Afife Zehra Yurtsever, Yağmur Tuana Gökdemir, Bekir Yılmaz

* Yönetmenler | Kadir İstifçi, Sühan Ayhan

* Müzik:

- Jenerik | Facing Fears, Beat Mekanik

- Metin Altı | No.7 Alone With My Thoughts, Esther Abrami

* Yapım | Tohumluk Sosyal Yardımlaşma Eğitim Kültür ve Sanat Vakfı

10 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page