“Tohumluk Sosyal Yardımlaşma, Eğitim, Kültür ve Sanat Vakfı”, 2020 yılında sanatçı Pınar Ayhan önderliğinde hayata geçirilmiştir. Vakfın temel amacı, köy ve kırsalda toplumsal, kültürel, ekonomik ve sosyal gelişime yardımcı olmaktır. “Köylü ve kentli birbirinden öğrenmelidir” ülküsüyle çalışmalarına başlayan Vakıf gönüllüleri, öncelikli olarak kırsal kalkınma konusunda geliştirdiği projeleri ile farkındalık yaratarak, kent ve kırsal arasında bir köprü görevi görmeyi amaçlamaktadır.

HAKKIMIZDA

D7AF6C24-6DA2-4E95-AA3D-D527B4D28278.JPG

Misyon

Tohumluk Vakfı,

ülkemizin ve dünyamızın içinde bulunduğu; geleceğimizi tehdit eden sorunlara evrensel değerler çerçevesinde çözümler bulmak amacıyla, “köylü ve kentli birbirinden öğrenmelidir” ülküsünden yola çıkarak, eğitim, kültür, sanat, bilim ve spor alanlarında, doğrudan ya da sosyal yardımlaşma yoluyla, köylü-kentli ve geçmiş-bugün arasındaki bağları besleyen projeler üreterek kırsal kalkınmaya ve toplumsal bütünleşmeye katkı sağlar.

Vizyon

Tohumluk Vakfı’nın hedefi;

Vakfın simgesi olan ve tohumlarını rüzgâra salıp, çok uzaklara ulaşabilen karahindiba misali, eğitim, kültür, sanat, bilim ve spor alanında ektiği tohumların ülkemizin her noktasına yayılmasını sağlayarak, kırsal ile kent bütünleşmesini gerçekleştiren evrensel bir rol model olmaktır.

IMG_9381.JPG

Ülkenin aydınlanması için önce köy ve kırsalın aydınlanması gerektiğini savunan Vakıf, Ankara ili Gölbaşı ilçesi sınırlarında yer alan Subaşı Köyü’nün köy okulunun yeniden yapılma projesi ile yola çıkmıştır. Bir yandan Başkent Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Fenerbahçe Üniversitesi gibi eğitim kurumlarıyla protokol yapıp, gerçekleştirilecek projeler için akademisyenlerin desteğini alarak bilimin ışığında kırsal kalkınma için çalışmalarına devam eden vakıf; bir yandan da ArtAnkara, İstanbul Contact gibi önemli sanat etkinliklerinde kırsal ile kenti, resim ile müziği buluşturan "Kırsalda Sanat / Doğadan Sanata Aktarım" temalı projeler gerçekleştirmektedir. Pandemi döneminde, başta köylerde yaşanan eğitime ulaşma sorunun çözümü için, Genç Tohumluk Komitesi tarafından başlatılan bilgisayar bağışı sürecinde, köydeki öğrencilere tablet ve bilgisayar temin edilmiş olup, öğrenimlerinde yaşadıkları kayıp göz önüne alınarak Genç Tohumluk Komitesi üyeleri tarafından eğitimlerine destek verilmektedir. Genç Tohumluk Komitesi, bir yandan köy okullarını müzik aletleri ile buluştururken bir yandan da ülkemizin çeşitli köylerinde kütüphaneler kurmaya devam etmektedir. Öte yandan Mihalıççık Belediyesi, Merzifon Belediyesi, Ankara Kent Konseyi, İzgören Akademi, Karaoklar Çiftliği gibi çözüm ortaklarıyla projeler yapan Vakfın projeleri arasında Mihalıççık ilçesinde yaşayan kadınlarımıza keçe sanatı eğitimi vererek üretimi ve dünya çapında tanınırlığını sağlamak; İzmir’in çeşitli köylerinde “Tohumluk Vakfı Mutlu Köyler Yaratır” sloganıyla yola çıkarak köyde atık ayrıştırma, yangın, robot yapma, drama eğitimleri düzenlemek, badem ağaçları dikmek, hayvan barınağı yapmak, sanat etkinlikleri düzenlemek, uygun su kullanımı, doğru tarım, ürün çeşitliliğinin artırılması ve pazarlama olanaklarının geliştirilmesi konularında birlikte çalışmak sayılabilir.

Ayrıca dijital ortamda da farkındalık ve bilinçlendirme toplantıları gerçekleştiren vakıf, Tohumluk Vakfı YouTube Kanalında doğal yaşam, köy, kırsal, kültür varlıklarımız ve değerlerimiz konusunda bilgimizi arttırmak ve alanında uzman kişilerin paylaşımları ile hepimize yol gösterici olmasını sağlamak amacıyla “Tohumluk Buluşmaları”; toplumumuza felsefi düşünce bakış açısıyla sistemli, doğru, önyargısız ve saygı duyarak düşünmenin önemini vurgulamak için “Tohumluk Felsefe Toplantıları” başlıklı yayınlar yapmakta ve hem kentte hem kırsalda bu anlayışı yaygınlaştırmayı hedeflemektedir. Yunus Emre’nin 700. ölüm yıldönümü olması nedeniyle, UNESCO tarafından Yunus Emre Sevgi Yılı ilan edilen 2021 yılı içerisinde, Mihalıççık Belediyesi ve Tohumluk Vakfı işbirliği ile düzenlenen ve önemli isimlerle bir araya gelerek vakfın YouTube kanalında yayınlanan bir diğer program dizisi olan “Yunus Emre Buluşmaları” ile Yunus Emre’nin daha iyi ve doğru anlaşılması için adımlar atılarak Yunus Emre ile anılan Sarıköy’ün tanıtımı için bu bölgede gerçekleştirilmesi planlanan proje ve etkinliklerin ilk tohumları atılmıştır. Bu ülkü ile Yunus Emre'nin vefatının 700. yıldönümü nedeniyle UNESCO ve T.C. Cumhurbaşkanlığı tarafından "Yunus Emre Sevgi Yılı" ilan edilen 2021 yılının kapanışında Tohumluk Vakfı, Mihalıççık Belediyesi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Eskişehir BB Senfoni Orkestrası ve Baha Yapım işbirliğiyle düzenlenen "7 YÜZ YUNUS” senfonik konserinin dünya prömiyerinde, Yunus Emre felsefesi, evrensel bir dil olan caz ve senfoni ile dünyaya açıldı. Genç Tohumluk Komitesi üyeleri de bir yandan Instagram üzerinden canlı yayın ile gerçekleştirdikleri “Gençlik Sohbetleri” ile gençlere daha çok ulaşmayı hedeflemektedirler.

Kırsal yaşamın tüm gereksinimlerini bir bütün olarak değerlendirip fayda sağlamayı amaçlayan “Tohumluk Sosyal Yardımlaşma, Eğitim, Kültür ve Sanat Vakfı”, logosunda yer alan karahindibadan güç almakta ve bugün ülkemizin birçok köyünde bıraktığı tohumların yıllar sonra tüm ülkeye yayılacağına inanarak çalışmalarını sürdürmektedir.